DIYnot
Local | Network
   DIYnot > Forums
Local | Network
DIYnot Network Local DIYnot Network Local  
  Forum IndexForum Index     RulesRules    HelpHelp     Join FREERegister Free     About CookiesCookies     SearchSearch     LoginLogin 

Worcester Bosch Greenstar CD30I


 
Post new topic   Reply to topic    DIYnot.com Forum Index > Plumbing and Central Heating
Search this topic :: View previous topic :: View next topic  
Author Message
Paulk4218

from United Kingdom

Joined: 18 Oct 2008
Posts: 11
Location: Derbyshire,
United Kingdom

PostPosted: Mon Nov 22, 2010 7:32 am Reply with quote

Morning All,

I have a 2yr old Worcester Bosch Greenstar CD30I which has just started playing up and the Worcester engineers is strugling to explain it.

I call it in after the unit purged on U9 code on teh display and then went cold. Its also showing the syphon fill code frequently. I had hte eng here and he plugged his laptop in and told me 'the boiler is fine. it must be air in the system or inballanced flow'. OK fine, so go around and open all the valves. One of whch was closed on the upstairs bypass. So i open it and the heating is running normally, all rads hot. This morning I got up at 5:30 to bleed the system when fully cold and its heating ok now.

Then I turn on a hot tap and the temp runs up to U9 in about 3 sec and prurges the system. So now we are freezing again and waiting on Worcester to send another guy!

Any help and advise much needed and appreciated

PK
Back to top
 Alert Moderators

If you do not want to see this advert, click here to login or if you are new click here to join free.
bengasman

from United Kingdom

Joined: 28 Jan 2005
Posts: 30954
Location: London,
United Kingdom
Thanked: 2751 times

PostPosted: Mon Nov 22, 2010 11:42 am Reply with quote

Sounds like your boiler is fine, but somebody messed up the balance of the system. From the way you describe it, it also seems to be a poor design with some faulty pipework.
Is it open vent?
Back to top
 Alert Moderators
Paulk4218

from United Kingdom

Joined: 18 Oct 2008
Posts: 11
Location: Derbyshire,
United Kingdom

PostPosted: Tue Nov 23, 2010 8:03 am Reply with quote

Ben, Thanks for the time to reply.

There was an imbalance, but i have now opened all the valves and stats and have red hot rads when the boiler starts.

I can now get the heating on and controlling but when the HW is turned on the temp rises within 3 sec to 99 the U1 to U9 and purges

Can this still be imbalance?
Back to top
 Alert Moderators
Paulk4218

from United Kingdom

Joined: 18 Oct 2008
Posts: 11
Location: Derbyshire,
United Kingdom

PostPosted: Tue Nov 23, 2010 8:04 am Reply with quote

PS. what is open vent?
Back to top
 Alert Moderators
gavinda

from United Kingdom

Joined: 20 May 2006
Posts: 1241
Location: Berkshire,
United Kingdom
Thanked: 26 times

PostPosted: Tue Nov 23, 2010 9:55 pm Reply with quote

you say it is showing the syphon fill program frequently. get someone to check that your boiler has both 'switched' and 'permanent' live supplies. this will cause issues if there is no permanent live.
Back to top
 Alert Moderators
bengasman

from United Kingdom

Joined: 28 Jan 2005
Posts: 30954
Location: London,
United Kingdom
Thanked: 2751 times

PostPosted: Wed Nov 24, 2010 10:56 am Reply with quote

Opening all the valves will also completely disturb the balance.
It might be an idea to read through the faq's and other basic things if you don't know the term open vent.
With all due respect, the issue you have is far too complicated for you to diy.
Back to top
 Alert Moderators
Agile

from United Kingdom

Joined: 26 Jun 2004
Posts: 53293
Location: London,
United Kingdom
Thanked: 3376 times

PostPosted: Wed Nov 24, 2010 3:26 pm Reply with quote

Sounds as if there is limited flow on hot water.

As Ben has said get someone to sort it out for you. Worcester wil only deal with the boiler.

Tonyl
Back to top
 Alert Moderators
Andygasman2010

from United Kingdom

Joined: 03 Mar 2010
Posts: 2176
Location: Middlesbrough,
United Kingdom
Thanked: 202 times

PostPosted: Wed Nov 24, 2010 6:36 pm Reply with quote

Paulk4218 wrote:
i have now opened all the valves and stats and have red hot rads when the boiler starts.

I can now get the heating on and controlling but when the HW is turned on the temp rises within 3 sec to 99 the U1 to U9 and purges



This is a combi isn't it? U1 - U9 just means it's gone over 99DegC. The display only has two digits!

Sounds like a blocked plate heat exchanger to me.


Last edited by Andygasman2010 on Wed Nov 24, 2010 6:45 pm, edited 1 time in total
Back to top
 Alert Moderators
Andygasman2010

from United Kingdom

Joined: 03 Mar 2010
Posts: 2176
Location: Middlesbrough,
United Kingdom
Thanked: 202 times

PostPosted: Wed Nov 24, 2010 6:43 pm Reply with quote

Paulk4218 wrote:
Then I turn on a hot tap and the temp runs up to U9 in about 3 sec and prurges the system


Combi boiler?
Back to top
 Alert Moderators
boilerdoktor

from United Kingdom

Joined: 14 May 2009
Posts: 1100
Location: Manchester,
United Kingdom
Thanked: 238 times

PostPosted: Wed Nov 24, 2010 9:18 pm Reply with quote

[quote="Andygasman2010";p="1810478"]
Paulk4218 wrote:
i have now opened all the valves and stats and have red hot rads when the boiler starts.

I can now get the heating on and controlling but when the HW is turned on the temp rises within 3 sec to 99 the U1 to U9 and purges



This is a combi isn't it? U1 - U9 just means it's gone over 99DegC. The display only has two digits!

Sounds like a blocked plate heat exchanger to me.[/quote I have a non technical way of working out the blockage on these boilers which may be of assistance! If a worcester boiler blocks out the burner when running dhw from a bath it is more often than not the plate! if you put it in high fire and you get all flashing lights it is the heatcell blocked. hope this helps..90% success rate!

I would like to know if this boiler is a combi or system boiler , how old, going on what sort of system and is it a new fault?
Back to top
 Alert Moderators
Andygasman2010

from United Kingdom

Joined: 03 Mar 2010
Posts: 2176
Location: Middlesbrough,
United Kingdom
Thanked: 202 times

PostPosted: Thu Nov 25, 2010 12:42 am Reply with quote

boilerdoktor wrote:
If a worcester boiler blocks out the burner when running dhw from a bath it is more often than not the plate! if you put it in high fire and you get all flashing lights it is the heatcell blocked. hope this helps..90% success rate!


Eh?????
Back to top
 Alert Moderators
Search this topic :: View previous topic :: View next topic  
Post new topic   Reply to topic    DIYnot.com Forum Index > Plumbing and Central Heating All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Similar Topics   Replies   Views   Posted 
worcester bosch greenstar 24i junior 21 2960 Wed Dec 15, 2010 10:39 pm
worcester bosch greenstar 24i system wiring 9 6280 Sun Sep 25, 2005 8:11 am
Worcester Bosch Greenstar 35CDi wall RSF Combi problems (E9) 4 1500 Sat Sep 11, 2010 12:56 pm
worcester-bosch greenstar 30cdi - cost of annual service 2 140 Tue Apr 23, 2013 11:18 am
Error codes on Worcester Bosch Greenstar boiler 3 80 Sat Apr 20, 2013 9:55 pm


 
DIYnot
Find an Expert | Find a Supplier | Search DIYnot.com
Network | Advertising | Newsletter
DIY | DIY How To | @home | DIY Wiki | DIY Forum
By using this site you agree to our Terms of Service / Disclaimer.
Please read our Privacy Policy. Copyright © 2000-2014 DIYnot Limited.