Chandelier installation

Joined
21 Mar 2021
Messages
22
Reaction score
0
Country
United Kingdom
No but can get one if needed what would I have to do tmrw
 
Joined
12 Jan 2008
Messages
8,609
Reaction score
960
Location
Essex
Country
United Kingdom
You will try and find the wires to the switch without electrocuting yourself :) if you feel confident.
Keep your eye also to the other Linked post for guidance as it is relevant to you, however he has one cable marked in the normal standard way, whereas your taped wire may mean something else, we dont know.

Though please only ask further questions on this thread please, or else it gets complicated for the other poster and should also then work out easier for you, but please take in what is posted there as it is relevant.
 
Joined
21 Mar 2021
Messages
22
Reaction score
0
Country
United Kingdom
How would I do that mate ok I’ll make sure to ask on this thread. Can I not just put 3 of them in one hole ? As in 3 earths in the earth 3 lives in the live and 3 neutrals
 
Joined
26 Sep 2006
Messages
1,953
Reaction score
173
Location
London
Country
United Kingdom
How would I do that mate ok I’ll make sure to ask on this thread. Can I not just put 3 of them in one hole ? As in 3 earths in the earth 3 lives in the live and 3 neutrals

ABSOLUTELY NOT!!! This would probably result in a direct short-circuit across the mains, cause the MCB or fuse to operate when you try to switch the light on and possibly cause damage to the switch. You need to identify which of those three cables in the drop to the switch.
 
Joined
27 Jan 2008
Messages
19,492
Reaction score
1,851
Location
Llanfair Caereinion, Nr Welshpool
Country
United Kingdom
Some times the only option is to switch off mains and test with a meter.

So standard three cables, one feed, one to switch, and one to next lamp. So with power off, multi meter or buzzer on the two wires of each cable, and flick the switch, one cable will turn buzzer or meter on ohms range on/off, so you now know the switch cable.

There are no short cuts.
 
Joined
26 Sep 2006
Messages
1,953
Reaction score
173
Location
London
Country
United Kingdom
Also, you are going to need a fourth terminal to connect the three live wires to - the lamp itself only has provision for Earth, Neutral and Switched Live. You need another terminal to link the three un-switched live cores (loop-in, loop-out & switch feed). There looks to be plenty of room inside the fitting for a single way terminal block similar to the three way one provided.
 
Joined
21 Mar 2021
Messages
22
Reaction score
0
Country
United Kingdom
How would I add another terminal or could I use a junction box ?
 
Sponsored Links
Top