laser printer leaving a white stripe OKI B4100

Joined
15 Nov 2005
Messages
77,506
Reaction score
4,847
Location
Crossgates, Europe
Country
Cook Islands
yesterday morning it was working fine, but in the evening it started leaving an unprinted vertical stripe, about a quarter of an inch wide, on every page, always in the same place.

I ran a cleaning cycle, and shook the drum and cartridge (I changed the cartridge not long ago, but it is old stock past its date) but no improvement. There was a modest amount of grey fluffy dust that I wiped away with a tissue.

Very strangely, the "Test Print" page looks fine, but emails, PDFs and reports from other packages don't.

Any ideas what I should be looking for, or at?
 
Sponsored Links
Joined
15 Nov 2005
Messages
77,506
Reaction score
4,847
Location
Crossgates, Europe
Country
Cook Islands
thanks, I tried that (though I could not find it on Device Manager to disable, I went to Printers in Control Panel and Deleted it), then restarted and plugged in the USB, and it installed itself. I also downloaded the driver from OKI to overwrite the old one, but no improvement.

their website said clean the LED strip, which I did. I also dusted the drum roller. No change all round.

If it prints the test page OK, I wonder if it holds that file in ROM inside the printer? Very strange that print sent from the PC has the 5mm white strip. I presume that means it isn't a fault, or scrap of detritus in the printer itself.
 
Sponsored Links
Joined
15 Nov 2005
Messages
77,506
Reaction score
4,847
Location
Crossgates, Europe
Country
Cook Islands
grrrrrr

found it now.

I had another look at the led array and drum.

I spotted (in a dark trough surrounded by black plastic) at the top of the drum, where the led array slots into a narrow trough above the roller, a tuft of grey fluff caught in the slot. Don't know how it got there. I plucked it out and soft-brushed the slot. It works OK now :mad:

Lucky I didn't fit my spare drum; it would have fixed the problem, but wasted the costly drum.

I can't understand how the test page worked OK.
 
Top