DIYnot
Local | Network
   DIYnot > Forums
Local | Network
DIYnot Network Local DIYnot Network Local  
  Forum IndexForum Index     RulesRules    HelpHelp     Join FREERegister Free     About CookiesCookies     SearchSearch     LoginLogin 

Vauxhall Astra starter motor intermittently wont work.


 
Post new topic   Reply to topic    DIYnot.com Forum Index > Car Repairs / Maintenance
Search this topic :: View previous topic :: View next topic  
Author Message
strongbowler

from United Kingdom

Joined: 03 Aug 2009
Posts: 8
Location: Sussex,
United Kingdom

PostPosted: Wed May 23, 2012 12:51 am Reply with quote

Have got 12 year old Vauxhall Astra Hatchback. Several weeks ago, fault first occurred. Turned ignition switch to start up but nothing happened, no noise from start motor, only silence. Tried to start the car a few times, eventually gave up. Got out of car and reached through window to remove ign. key and turned it for one last try. The starter turned and car started! Tried starting again from the driving seat and no response.
So got out and again turned the key while standing and again car started!
The car started normally following this and went all right for two or three weeks. But yesterday the problem returned. First time the same thing as above happened but then on the second occasion it would not start at all, (in the drivers seat or standing outside and turning ign. key). But[b] when I left and returned to the car a couple of hours later it started first time! This has now become the norm. javascript:emoticon('icon_confused.gif') If the starter won't turn leave the car for an hour or so and it will start normally on return. Can anybody help with this, I cannot understand what could be causing it to behave in this way. It's puzzling!
Back to top
 Alert Moderators

If you do not want to see this advert, click here to login or if you are new click here to join free.
Burnerman

from United Kingdom

Joined: 07 Feb 2008
Posts: 10274
Location: Northumberland,
United Kingdom
Thanked: 2074 times

PostPosted: Wed May 23, 2012 7:19 am Reply with quote

One of those weird coincidences - and you can be certain that if you took the car to a garage it would perform perfectly!
A guess would be the ignition switch but there is no certainty here.
However - find the low current terminal on the starter motor (thin wire) and check for its security. Connect a multimeter to it (or a 12v bulb will do).
When you try to start and it fails, if the bulb lights up its the starter. If the bulb (or meter) does nothing when you try then its the switch or associated wiring.
Best of luck!
John icon_smile.gif
Back to top
The following user says thank you to Burnerman for this useful post:
strongbowler (23 May 2012)
 Alert Moderators
stuartturbo

from United Kingdom

Joined: 10 Nov 2005
Posts: 395
Location: Kent,
United Kingdom
Thanked: 45 times

PostPosted: Wed May 23, 2012 7:27 pm Reply with quote

i do know a few people having issues with the ignition on the zafira same stuff
Back to top
 Alert Moderators
strongbowler

from United Kingdom

Joined: 03 Aug 2009
Posts: 8
Location: Sussex,
United Kingdom

PostPosted: Sat May 26, 2012 12:04 am Reply with quote

Thank you for the replies. Have tried to find cause of fault over the last two days and found connections between Ignition switch and Starter solenoid were all ok. Yesterday it would not start and I removed the plastic cover that covers the Ignition switch. Two wires were visible (a red wire and a black wire). I found that touching the two wires with a finger while turning the Ignition key turned the starter every time. Unfortunately I then tried to find the red/black starter wire by removing the remaining "cover" and damaged the Ignition switch, (I cannot fit it back and a small copper part of the switch was broken off).
icon_eek.gif
Looks like a garage job.
Is it an easy diy job?
Engine type/no: X16SZR
Back to top
 Alert Moderators
Search this topic :: View previous topic :: View next topic  
Post new topic   Reply to topic    DIYnot.com Forum Index > Car Repairs / Maintenance All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Similar Topics   Replies   Views   Posted 
Vectra heater wont work 3 560 Sat Jan 31, 2009 10:07 pm
car paint work dull and scratched 5 940 Tue Oct 20, 2009 6:54 pm
T Reg Megane - Left Indicator On In Neutral - Right Not Work 7 340 Thu Oct 07, 2010 1:53 pm
Renault Clio X reg. Hooter will not work 3 560 Fri Apr 17, 2009 5:30 pm
Golf MK3 R Reg Rear Sun Roof does not work!!! 5 920 Wed Apr 14, 2010 7:59 pm


 
DIYnot
Find an Expert | Find a Supplier | Search DIYnot.com
Network | Advertising | Newsletter
DIY | DIY How To | @home | DIY Wiki | DIY Forum
By using this site you agree to our Terms of Service / Disclaimer.
Please read our Privacy Policy. Copyright © 2000-2014 DIYnot Limited.