DIYnot
Local | Network
   DIYnot > Forums
Local | Network
DIYnot Network Local DIYnot Network Local  
  Forum IndexForum Index     RulesRules    HelpHelp     Join FREERegister Free     About CookiesCookies     SearchSearch     LoginLogin 

BAXI SOLO WM 30/4 PF Delayed Ignition Problems


 
Post new topic   Reply to topic    DIYnot.com Forum Index > Plumbing and Central Heating
Search this topic :: View previous topic :: View next topic  
Author Message
Mikey42

from United Kingdom

Joined: 08 Dec 2004
Posts: 3
Location: United Kingdom

PostPosted: Wed Dec 08, 2004 9:13 am Reply with quote

Just recently my boiler has taken to not firing up when it is switched on. The piot flame is lit but not the burner. Sometimes it lights after a few minutes and sometimes not at all...leaves a smell of gas in the house.

I have cleaned some debris from the burner but it has made no difference. All other parts of the system appear to be working fine. Any advice would be appreciated.
Back to top
 Alert Moderators

If you do not want to see this advert, click here to login or if you are new click here to join free.
kevplumb

from United States of America

Joined: 18 May 2004
Posts: 23673
Location: Georgia,
United States of America
Thanked: 918 times

PostPosted: Wed Dec 08, 2004 9:36 am Reply with quote

when its slow to light does it light with a bang icon_question.gif
Back to top
 Alert Moderators
Mikey42

from United Kingdom

Joined: 08 Dec 2004
Posts: 3
Location: United Kingdom

PostPosted: Wed Dec 08, 2004 9:42 am Reply with quote

Just slightly louder than normal....I wouldn't describe it as a bang. icon_eek.gif
Back to top
 Alert Moderators
kevplumb

from United States of America

Joined: 18 May 2004
Posts: 23673
Location: Georgia,
United States of America
Thanked: 918 times

PostPosted: Wed Dec 08, 2004 9:46 am Reply with quote

could be the gas valve sticking (corgi job)
poor pilot flame
id say get it serviced icon_smile.gif
Back to top
 Alert Moderators
Mikey42

from United Kingdom

Joined: 08 Dec 2004
Posts: 3
Location: United Kingdom

PostPosted: Wed Dec 08, 2004 3:07 pm Reply with quote

Thankyou Kev for your prompt advice. I had the boiler serviced 10 months ago by a local trader. They replaced the circuit board...three way valve....Cylinder and boiler thermo....wired it up all wrong and nothing worked. I had an electrician sort it out in the end. Might as well have got BG in to replace the whole system for what it cost.

The local boiler experts also broke the small motor fan when they removed the case...but they said it wasnt important and always happens with the Baxi boilers. Strangely enough...a few months later...the boiler started screeching when it fired up and then died. The powered flue fan had siezed! 123 later from the local suppliers in Bromsgrove and all was working again.

So Kev...have followed you advice....took the cover off the gas valve solenoid....waggled it about a bit...now its all working.

Will get it serviced properly when I can find someone as good as you icon_biggrin.gif
Back to top
 Alert Moderators
PEDANTICVINDICTIVEMAN

from Western Sahara

Joined: 10 Jul 2004
Posts: 6569
Location: Western Sahara
Thanked: 1031 times

PostPosted: Wed Dec 08, 2004 5:32 pm Reply with quote

Those poxy little heat brittle fans always do fall off and break, it's never caused any problems on the ones I have been to, sounds like a culmination of poor work overall to me .
Back to top
 Alert Moderators
Search this topic :: View previous topic :: View next topic  
Post new topic   Reply to topic    DIYnot.com Forum Index > Plumbing and Central Heating All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Similar Topics   Replies   Views   Posted 
vokera maxin 24e delayed hot water 5 60 Tue Apr 03, 2012 6:54 pm
Baxi Solo PF 50 - Ignition Probs 10 1081 Wed Jan 02, 2008 7:45 am
Baxi Solo 2 50 PF - Pilot and Ignition Problem 7 860 Wed Dec 26, 2007 5:56 pm
Baxi Solo 15 HE repeated ignition attempts 5 780 Tue Jan 15, 2008 1:25 pm
Baxi Solo 2 ignition problem 3 1440 Mon Jan 30, 2006 2:50 pm


 
DIYnot
Find an Expert | Find a Supplier | Search DIYnot.com
Network | Advertising | Newsletter
DIY | DIY How To | @home | DIY Wiki | DIY Forum
By using this site you agree to our Terms of Service / Disclaimer.
Please read our Privacy Policy. Copyright © 2000-2014 DIYnot Limited.