Vaillant Eco max 835e

Discussion in 'Plumbing and Central Heating' started by skybudda, 5 Jul 2007.

  1. skybudda

    Joined:
    29 Jan 2006
    Messages:
    7
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Essex
    Country:
    United Kingdom
    hello, i have a 2 year old boiler that works fine with CH but does not give me HW. It shows a S30 code and a tap icon below it. the manual overide on my switch (Siemens RWB9) does not work either. Do you think this could be the boiler or the switch perhaps? Ive opend a hot water tap but nothing changes. Any advice would be great. Many thanks.
     
  2. simond

    Joined:
    26 Oct 2004
    Messages:
    4,287
    Thanks Received:
    317
    Location:
    Surrey
    Country:
    United Kingdom
    Without getting into technical details, an ecoMAX 835 that is 2 yrs old is still under warranty and therefore you are elegible for a free repair from Vaillant.
     
  3. HarrogateGas

    Joined:
    14 Dec 2005
    Messages:
    944
    Thanks Received:
    8
    Location:
    Yorkshire
    Country:
    United Kingdom
    If its over 2 years old it wont be under warranty.....most Vaillants only come with two years.
     
  4. Agile

    Joined:
    26 Jun 2004
    Messages:
    55,741
    Thanks Received:
    3,670
    Location:
    London
    Country:
    United Kingdom
    Doesn't anyone remember what the S30 code is?

    A tap would make me wonder about system pressure or DHW.

    Tony
     
  5. LeeC

    Joined:
    19 Feb 2006
    Messages:
    17,704
    Thanks Received:
    4,691
    Location:
    In the sun
    Country:
    Gibraltar
    wheres vaillant4you when you need him ;) , sure dave will be along soon with the answer. :LOL:
     
  6. weareleeds

    Joined:
    13 Dec 2005
    Messages:
    664
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Yorkshire
    Country:
    United Kingdom
    s30 is a status code which relates asno heating demand from external controls
     
  7. gas4you

    Joined:
    23 Feb 2007
    Messages:
    17,944
    Thanks Received:
    858
    Location:
    Norfolk
    Country:
    United Kingdom
    Someone call for Vaillant repair man :?: :LOL: :LOL:

    S30 would not normally show on the display unless you enter the status menu on the digital display.

    S codes are only informing you of what the boiler thinks it is doing, not a fault, these are F codes.

    S30 means there is no demand for heat from any external contols, so would point to your siemens being faulty.

    If you are comfortable with electrics, isolate boiler and open pcb cover then link out the external controls terminals 3 & 4. If boiler comes on for heating it has confirmed your siemens is duff.

    Can't think at present why tap symbol shows though. Try pressing the reset on the boiler.
     
  8. skybudda

    Joined:
    29 Jan 2006
    Messages:
    7
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Essex
    Country:
    United Kingdom
    thanks so much for your advice. The display just reads the temperature and shows a tap icon. the info button when pressed shows me the S30 code. When i turn on the CH the radiator icon comes on with the circle with the house symbol and the boiler kicks into action. no problems.
    I have two silver honeywell boxes on my system, i guess one for the water and the other for the radiators? well, i saw a lever on them with manual overide but when i selected this option the boiler didn't fire either. I don't think its the siemens control unit or the boiler to be honest, it might be one of these silver boxes that could be faulty. i guess i'll have to pay for someone to come out. Thanks for your help. Theo.
     
  9. gas4you

    Joined:
    23 Feb 2007
    Messages:
    17,944
    Thanks Received:
    858
    Location:
    Norfolk
    Country:
    United Kingdom
    Are you certain you have the 835e and not the 635? The 835 is the combi so if you are correct have you got one hot tap off the combi and all the others off a hot water cylinder if you have 2 zone valves, or are the valves for 2 seperate heating zones and not one for hot water?

    If it is the combi turn the dhw stat fully to the left for 2 seconds and then set to wanted temperature.

    The circle is the pump symbol and the egg timer is the gas valve.

    If it is the system boiler then it is quite normal for the tap symbol to appear sometimes. Again make sure the dhw stat is fully to the left, unless you have a Unistor unvented cylinder.
     
  10. skybudda

    Joined:
    29 Jan 2006
    Messages:
    7
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Essex
    Country:
    United Kingdom
    Dave, thanks for the advice. I had a corgi guy come round last night and solve the issue. It seems that the two silver boxes are the valves for the CH and DHW. The DHW one is faulty so he pulled some wires out and by passed the circuit so at least I can get hot water now. He charged me 60 quid for his hour and half which I thought was reasonable too. He will replace the silver box at some point this week. Oh, by the way, the tap icon came on because I had the top dial on the eco max all the way round to the right. Apparently this dial is redundant anyhow. The Siemens control unit and the boiler are fine. Many thanks. Theo.
     
  11. gas4you

    Joined:
    23 Feb 2007
    Messages:
    17,944
    Thanks Received:
    858
    Location:
    Norfolk
    Country:
    United Kingdom
    So I take it you have the 635 then ;)
     
  12. skybudda

    Joined:
    29 Jan 2006
    Messages:
    7
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Essex
    Country:
    United Kingdom
    no, he told me it awas the 835e, the largest you can get but they come in combi and standard systems. i have the standard one apparently. theo.
     
  13. simond

    Joined:
    26 Oct 2004
    Messages:
    4,287
    Thanks Received:
    317
    Location:
    Surrey
    Country:
    United Kingdom
    You've got a 635. He's wrong.
     

Share This Page