INSTALLING A NEW HARD DRIVE ON MY ACER LAPTOP. IS THIS DIY

Discussion in 'Hardware' started by Nicetoseeyoutoseeyounice, 2 Aug 2009.

  1. Nicetoseeyoutoseeyounice

    Joined:
    18 Sep 2006
    Messages:
    284
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Lancashire
    Country:
    United Kingdom
    My laptop is 'BROKEN'. Ok my it wasnt booting up and to cut a long story short it has been looked at by 2 different people and I am told I need a new hard drive. As I not desperate and have the PC I am using now I was wondering if I can install this hard drive myself or is it only for the 'specialists'.
    I have been reading on the net about how to install etc on some sites it definately only a job for the technically gifted, but on others it seems quite simple.
    Can I do this myself with help of DITNOT ????? :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
     
  2. wanleg

    Joined:
    11 Apr 2005
    Messages:
    379
    Thanks Received:
    14
    Location:
    Hartlepool
    Country:
    United Kingdom
    Usually the hard drive is quite easy to physically replace....do you know what to do once you have physically replaced the drive ?

    Which model laptop and which operating system are you running ?

    Are you sure you have the required operating system/recovery disk(s) to reload once a new drive is fitted ?
     
  3. dave.m

    Joined:
    20 Jul 2007
    Messages:
    1,743
    Thanks Received:
    126
    Location:
    Lancashire
    Country:
    United Kingdom
    Some instructions here

    dave
     
  4. Nicetoseeyoutoseeyounice

    Joined:
    18 Sep 2006
    Messages:
    284
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Lancashire
    Country:
    United Kingdom
    Thank you for the replies.
    The instructions you say to follow are pretty much what I have already read but I honestly could not believe it could be that simple (well, simplish).
    My laptop is an Acer Aspire 5630, it is 64bit and I was, running Windows Vista.
    Now, would I have to reinstall Vista or can I change to XP. Also if I do have to install Vista, foolishly I did not make a recovery cd or back up when I got the laptop so now I do not have a recovery cd, but again, from I read I think I can purchase one of these if neccessary, although I would prefer Windows XP to run on it.
    The swopping the hard drive bit dosnt seem too bad, its the things you have to do after you have installed it that worry me. Is it quite a straight forward process???? :oops:
     
  5. tim west

    Joined:
    27 Nov 2006
    Messages:
    11,900
    Thanks Received:
    8
    Country:
    United Kingdom
    having an Acer backup disk is not the same as having the OS disks the acer one is an image file that needs the necessary cd boot drivers that youd need to install on the new drive first
     
  6. Nicetoseeyoutoseeyounice

    Joined:
    18 Sep 2006
    Messages:
    284
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Lancashire
    Country:
    United Kingdom
  7. mattylad

    Joined:
    27 Apr 2008
    Messages:
    4,360
    Thanks Received:
    155
    Country:
    United Kingdom
    Sounds about right.
    You may be needing an install key though ;)
     
  8. Nicetoseeyoutoseeyounice

    Joined:
    18 Sep 2006
    Messages:
    284
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Lancashire
    Country:
    United Kingdom
    What is an install key? also would I be able to install XP or does it have to be Vista?
     
  9. Nicetoseeyoutoseeyounice

    Joined:
    18 Sep 2006
    Messages:
    284
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Lancashire
    Country:
    United Kingdom
    Sorry please excuse my ignorance. The install I know is the key code number which I would hopefully get when I download. Now I know what you mean about if I download Vista I would need this number.
    I havnt thought of that but I am sure I would find out when I download. It dosnt seem to cost much to download so maybe they send you one, I would have to find out.
    So as the process seems simple enough to install a new hard drive, what is the process once this is installed??
     
  10. macro01

    Joined:
    18 Aug 2009
    Messages:
    16
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Manchester
    Country:
    United Kingdom
    when you have installed the HDD, boot up with the DVD you got and install it. put the install key and applicable settings for vista. i think that's it
     

Share This Page