1. Visiting from the US? Why not try DIYnot.US instead? Click here to continue to DIYnot.US.
    Dismiss Notice

Drayton Digistat RF Wiring

Discussion in 'Electrics UK' started by Frayed Knot, 9 Sep 2020.

  1. Frayed Knot

    Frayed Knot

    Joined:
    9 Sep 2020
    Messages:
    5
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    Hi. I need to replace a 3 wire room stat with the above but am having no joy.
    Due to the construction/layout of the house I have to site the base unit where the stat was.
    I’ve wired as per the diagram (I think) All appears to be working/paired but although it shows that it is calling for heat the switch live terminal is not getting any voltage.
    Any help/suggestions would be much appreciated
     
  2. Sponsored Links
  3. AndyPRK

    AndyPRK

    Joined:
    4 Jan 2009
    Messages:
    5,876
    Thanks Received:
    591
    Location:
    Herefordshire
    Country:
    United Kingdom
    you need to ensure both the L terminal and 1 terminal have a live feed.
    Therefore add a wire link between these

    Then output wire on 3


    This is of course assuming you had an old/basic 3 wire stat before
     
    • Thanks Thanks x 1
  4. EFLImpudence

    EFLImpudence

    Joined:
    7 Jul 2010
    Messages:
    37,400
    Thanks Received:
    4,194
    Location:
    Retired to:
    Country:
    Portugal
    Why can you not site it near the boiler (or wiring centre)?
     
  5. Frayed Knot

    Frayed Knot

    Joined:
    9 Sep 2020
    Messages:
    5
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    Andy: Thank you, I’ll try that tomorrow. I’m home now - it’s a “love job” for elderly relatives!

    EFL: I can’t get a radio signal from downstairs boiler cupboard to upstairs living room, probably due to a combination of distance, steel framing & foil backed plasterboard ceilings.
     
  6. EFLImpudence

    EFLImpudence

    Joined:
    7 Jul 2010
    Messages:
    37,400
    Thanks Received:
    4,194
    Location:
    Retired to:
    Country:
    Portugal
    Ok.

    In that case, you don't really need an RF system.

    Wouldn't a programmable thermostat suffice?
     
  7. AndyPRK

    AndyPRK

    Joined:
    4 Jan 2009
    Messages:
    5,876
    Thanks Received:
    591
    Location:
    Herefordshire
    Country:
    United Kingdom
    Nothing wrong with fitting it there.
    You can then plug and play a T stat if required.

    Op has the parts. Just need to connect up
     
    • Thanks Thanks x 1
  8. EFLImpudence

    EFLImpudence

    Joined:
    7 Jul 2010
    Messages:
    37,400
    Thanks Received:
    4,194
    Location:
    Retired to:
    Country:
    Portugal
    Nothing wrong - just pointless.

    Like removing the IR sensor from the telly and wiring it on the wall behind the couch.
     
  9. Sponsored Links
  10. Frayed Knot

    Frayed Knot

    Joined:
    9 Sep 2020
    Messages:
    5
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    EFL: There is a very good reason for doing this - not being able to understand how to wire a thermostat doesn’t mean I’m an idiot. If you read my earlier reply you may be able work out, in a general sort of way, what that reason might be...

    Andy: Thanks again for being helpful.
     
  11. EFLImpudence

    EFLImpudence

    Joined:
    7 Jul 2010
    Messages:
    37,400
    Thanks Received:
    4,194
    Location:
    Retired to:
    Country:
    Portugal
    It's your house and of course you can do whatever you want.

    The reason for RF thermostats is so that you don't need to have a cable from the boiler/wiring centre to the thermostat position.
    You already have such a cable so you don't need RF; further emphasised by the fact that it doesn't work when installed as intended.
     
  12. AndyPRK

    AndyPRK

    Joined:
    4 Jan 2009
    Messages:
    5,876
    Thanks Received:
    591
    Location:
    Herefordshire
    Country:
    United Kingdom
    The thermostat position needs to be upstairs according to the op.
     
  13. EFLImpudence

    EFLImpudence

    Joined:
    7 Jul 2010
    Messages:
    37,400
    Thanks Received:
    4,194
    Location:
    Retired to:
    Country:
    Portugal
    Isn't that where the present thermostat is?
     
  14. Frayed Knot

    Frayed Knot

    Joined:
    9 Sep 2020
    Messages:
    5
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    Life’s too short for this :rolleyes:
     
  15. Frayed Knot

    Frayed Knot

    Joined:
    9 Sep 2020
    Messages:
    5
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    All done. That worked, thanks. My disabled aunt & uncle asked me to pass on their thanks too.(y) They now have a much more easily accessible stat which will also control the temperature in their main living area far better than the original, which was on the virtually unheated landing.
     
    • Like Like x 1
  16. DIYnot Local

    DIYnot Local

    Joined:
    3 Sep 2019
    Country:
    United Kingdom

    If you need to find a tradesperson to get your job done, please try our local search below, or if you are doing it yourself you can find suppliers local to you.

    Select the supplier or trade you require, enter your location to begin your search.


    Are you a trade or supplier? You can create your listing free at DIYnot Local

     
Loading...

Share This Page