1. Visiting from the US? Why not try DIYnot.US instead? Click here to continue to DIYnot.US.
    Dismiss Notice

Galaxy Flex Trigger Setup

Discussion in 'Alarms, CCTV & Telephones' started by gingerangles, 22 Apr 2020.

  1. gingerangles

    gingerangles

    Joined:
    11 Jan 2020
    Messages:
    107
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    Hi All!

    So does anyone have experience of using the Flex for home automation? I'd like to have a couple of lighting circuits activated by the alarm's PIRs. I understand I need a trigger board but before I jump in I'd like some idea of peoples experience with it and if it's worth doing?

    Cheers in advance!
     
  2. Sponsored Links
  3. sircerebus666

    sircerebus666

    Joined:
    31 Oct 2019
    Messages:
    854
    Thanks Received:
    137
    Country:
    United Kingdom
    There's a poster on here who's called galaxyguy who is the expert on galaxy systems , he should be able to help you
     
  4. GalaxyGuy

    GalaxyGuy

    Joined:
    7 Jan 2014
    Messages:
    679
    Thanks Received:
    116
    Location:
    Fife
    Country:
    United Kingdom
    The trigger will give low current outputs for driving relays from forwarded inputs etc. Although the panel has thus capability, it's not that advanced and really needs a proper automation controller to take care of the heavy lifting. I'm currently working on a virtual RIO to link the galaxy to different home automation controllers. I posted some info on another forum, so will post here for info shortly. This is something I want to do for my own home installation too, as although I have external lighting, sensors, heating connected, there's little in the way of sequence based control.

    The trigger module gave me an issue with a customer recently, where noise coming down one of the installation cables was switching the trigger outputs all on. When the customer switched the lights on, all sounders would sound independently of the panel output status.
     
  5. gingerangles

    gingerangles

    Joined:
    11 Jan 2020
    Messages:
    107
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    Yeah... for what I want I was kinda thinking it could be more trouble than it's worth... a simple separate pir can do what I need or possibly some more hive kit.

    I'm still scratching my head over the push notifications though mate... no idea why they have stopped? I've checked all the triggers etc
     
  6. GalaxyGuy

    GalaxyGuy

    Joined:
    7 Jan 2014
    Messages:
    679
    Thanks Received:
    116
    Location:
    Fife
    Country:
    United Kingdom
    Just a thought on this. Do you have the account number programmed in menu 56.1.2.1.1 ? It needs to be there as well as in the receiver. I think a bug has perhaps been silently fixed where the ARC receiver would just push both the receiver and ARC account numbers through in the event report.
     
  7. Sponsored Links
  8. gingerangles

    gingerangles

    Joined:
    11 Jan 2020
    Messages:
    107
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    Yes mate, have my account number in there. Short of resetting the whole thing I donr know what to do!
     
  9. GalaxyGuy

    GalaxyGuy

    Joined:
    7 Jan 2014
    Messages:
    679
    Thanks Received:
    116
    Location:
    Fife
    Country:
    United Kingdom
    I think I'll need to log in and have a look at the settings for you.
     
  10. gingerangles

    gingerangles

    Joined:
    11 Jan 2020
    Messages:
    107
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    Can you do that?
     
  11. GalaxyGuy

    GalaxyGuy

    Joined:
    7 Jan 2014
    Messages:
    679
    Thanks Received:
    116
    Location:
    Fife
    Country:
    United Kingdom
    If you have an a083 Ethernet module.
     
  12. gingerangles

    gingerangles

    Joined:
    11 Jan 2020
    Messages:
    107
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    You know I do lol
     
Sponsored Links
Loading...

Share This Page