1. Visiting from the US? Why not try DIYnot.US instead? Click here to continue to DIYnot.US.
    Dismiss Notice

Salus RT500RF

Discussion in 'Plumbing and Central Heating' started by Cturner89, 11 Jan 2021.

  1. Cturner89

    Cturner89

    Joined:
    11 Jan 2021
    Messages:
    8
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    Hi all, new here but saw some really helpful advice so thought I'd put a post up...

    Basically I have a Greenstar 30cdi combi boiler with a salus rt500rf wall stat. Upto around 8am this morning all was working fine. Heating and hot water. Fun times.

    Off to work we go. While we at work, water company come and rebuild the external water meter hole on the street.

    Get home from work and house was cold. Thermostat battery has been low for a couple of days so I stuck 2 new batteries in and clicked the heating on. (100% batteries right way).

    We have hot water but when you click the heating on it makes a bit of noise as though it's trying to start but doesn't get going...

    Quick Google and alot of talk about diverter valves. Is it likely to just fail like that without the heating been used through day or is it more likely abit of sludge or dirt got into the system from the work?

    Or am I barking up the wrong tree thinking that or could it be a failed wall stat?

    Any help appreciated
     
  2. Sponsored Links
  3. CBW

    CBW

    Joined:
    26 Sep 2019
    Messages:
    8,521
    Thanks Received:
    2,233
    Location:
    North
    Country:
    United Kingdom
    I doubt very much if the new meter has caused an issue with your heating. Is the thermostat working as it would normally? Is the boiler flashing any lights or error codes?
     
  4. Cturner89

    Cturner89

    Joined:
    11 Jan 2021
    Messages:
    8
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    No lights flashing or errors as I can make out. I wasn't sure if the water been off could have caused an air lock or anything? The level was up higher that before so I bled the radiators and got the level back to normal and no air came out
     
  5. CBW

    CBW

    Joined:
    26 Sep 2019
    Messages:
    8,521
    Thanks Received:
    2,233
    Location:
    North
    Country:
    United Kingdom
    and the thermostat question?
     
  6. Cturner89

    Cturner89

    Joined:
    11 Jan 2021
    Messages:
    8
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    The thermostat question is there to see if there's anything that can be tested or done to rule out the thermostat or if it's likely to be a thermostat fault
     
  7. CBW

    CBW

    Joined:
    26 Sep 2019
    Messages:
    8,521
    Thanks Received:
    2,233
    Location:
    North
    Country:
    United Kingdom
     
  8. Cturner89

    Cturner89

    Joined:
    11 Jan 2021
    Messages:
    8
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    Ah yea sorry didn't see that bit, yea whack the temp up and the little flame comes on
     
  9. CBW

    CBW

    Joined:
    26 Sep 2019
    Messages:
    8,521
    Thanks Received:
    2,233
    Location:
    North
    Country:
    United Kingdom
    Any lights at receiver end?
     
  10. Sponsored Links
  11. Cturner89

    Cturner89

    Joined:
    11 Jan 2021
    Messages:
    8
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    No no lights on there. I'm racking my brains to recall there ever been lights on that though, it doesn't look like the origional salus one tbh
     
  12. CBW

    CBW

    Joined:
    26 Sep 2019
    Messages:
    8,521
    Thanks Received:
    2,233
    Location:
    North
    Country:
    United Kingdom
    Able to post photo of receiver? When you say it goes to start to fire up, what sequence does it get to?
     
  13. Cturner89

    Cturner89

    Joined:
    11 Jan 2021
    Messages:
    8
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    To be honest I've just been up and it only attempts to start after it's reset. If I turn the stat up and down it doesn't try to start. I'll get a pic but it's just a facia with a on/off slider and 2 oblong clear squares (which I assume should be the lights)
     
    • Thanks Thanks x 1
  14. CBW

    CBW

    Joined:
    26 Sep 2019
    Messages:
    8,521
    Thanks Received:
    2,233
    Location:
    North
    Country:
    United Kingdom
    Could be the thermostat has lost pairing, but not 100%. The thermostat sends a signal to boiler pcb, which in turn powers diverter motor and diverts water.
     
    • Thanks Thanks x 1
  15. Cturner89

    Cturner89

    Joined:
    11 Jan 2021
    Messages:
    8
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    I'll give it a Google see how to re-pair thanks
     
    • Like Like x 1
  16. stem

    stem

    Joined:
    20 Jul 2005
    Messages:
    6,632
    Thanks Received:
    1,543
    Location:
    Nottinghamshire
    Country:
    United Kingdom
    If your RT500RF looks like this....

    Capture.JPG

    ....The red light is the power light and the green one comes on when the thermostat switches the heating on.

    The Salus RT500RF thermostat and receiver don't 'pair' there is an RF Address code setting made by moving switches on the receiver and jumpers on the thermostat so that they match. If you haven't moved any of them, then that won't have introduced a problem.

    The instructions for it, and you can find them here. explain how to do a reset. Might be worth a try.
     
    • Thanks Thanks x 2
  17. Cturner89

    Cturner89

    Joined:
    11 Jan 2021
    Messages:
    8
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    This is our receiver... Not the same... Inside is just a wiring connection..

    *update*

    Having just looked at salus website, mine appears to be the origional receiver they made
     

    Attached Files:

    Last edited: 12 Jan 2021
Loading...

Share This Page