Danfoss HSA3 not functioning properly

Joined
28 Oct 2018
Messages
3
Reaction score
0
Country
United Kingdom
I have a danfoss hsa3 with 3 way valve. In the last month it has stopped functioning correctly.

Now when CH is called only the motor winds, clicks the midway micro switch briefly then clicks back slightly past the switch turning it off again.

If HW and CH are called then it’s both work.

HW works fine on its own (default position I know).

I have changed the HSA3 for a new one but get the same problem.

I have looked at all the wiring in the box and Connected to my Nest control unit and it all appears fine.

Have I just been unlucky and bought a faulty motor to replace the other!?
 
Sponsored Links
Joined
28 Oct 2018
Messages
3
Reaction score
0
Country
United Kingdom
The actuator only. Head is moving freely and actuator still does it when off the valve.
 
Joined
15 Aug 2010
Messages
25,769
Reaction score
12,178
Location
Livingston
Country
United Kingdom
when the actuator is moving from HW only to CH only, the short on off that you describe is supposed to happen it is not a fault
 
Sponsored Links
Joined
28 Oct 2018
Messages
3
Reaction score
0
Country
United Kingdom
It’s not the problem. The problem is calling CH only. It passes the microswitch you hear the click and the pump start for a second or two then it moves back approx 2-3mm passed the microswitch turning the pump off.
It most definitely isn’t working correctly.
 

DIYnot Local

Staff member

If you need to find a tradesperson to get your job done, please try our local search below, or if you are doing it yourself you can find suppliers local to you.

Select the supplier or trade you require, enter your location to begin your search.


Are you a trade or supplier? You can create your listing free at DIYnot Local

 
Top