1. Visiting from the US? Why not try DIYnot.US instead? Click here to continue to DIYnot.US.
    Dismiss Notice

Drayton RTS1 to Moes wiring help required please

Discussion in 'Electrics UK' started by Steve Newham, 2 Jun 2021.

  1. Steve Newham

    Steve Newham

    Joined:
    2 Jun 2021
    Messages:
    6
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    Hi guys, I'm about to replace my old RTS1 room thermostat with a new Moes version.
    it should be just a simple wiring change....but confusing myself....can anyone help?

    I think I'm correct in thinking that have to run a supply to the unit to keep it permanently powered for time and wifi setting etc.

    I'm having trouble uploading the pix, but current Drayton RTS1 back plate has 3 wires + earth:

    Live- Brown (only gets supply when central heating kicks in - which is correct)
    Neutral - Black
    Grey - 3 (CALL)

    The new Moes that I wish to install has:

    1 and 2 - Dry Contact
    3 - Neutral
    4 - Live

    Would really appreciate any help with this

    Regards
    Newey
     
    Last edited: 2 Jun 2021
  2. Sponsored Links
  3. CBW

    CBW

    Joined:
    26 Sep 2019
    Messages:
    8,967
    Thanks Received:
    2,390
    Location:
    North
    Country:
    United Kingdom
    Thought the Drayton had permanent live and neutral, if so:

    Live to Live
    Neutral to neutral
    Call to 2
    Link Live to 1
     
  4. Steve Newham

    Steve Newham

    Joined:
    2 Jun 2021
    Messages:
    6
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    good info thank you Chris
    ...are we taking live to live/neutral to neutral as in the new live supply cable I'm going to install becauses its stands at the moment, the live only becomes live when central heating kicks in ....and that would mean the moes would only be powered when central heating clicks on
    regards
    Newey
     
  5. CBW

    CBW

    Joined:
    26 Sep 2019
    Messages:
    8,967
    Thanks Received:
    2,390
    Location:
    North
    Country:
    United Kingdom
    If it only becomes live when the heating is on, the yes, separate supplies would be needed.
     
  6. Steve Newham

    Steve Newham

    Joined:
    2 Jun 2021
    Messages:
    6
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    Brill.....thats so helpful.

    confirming....
    New cable to L & N on new controller (to keep it powered) and I'm assuming the original live to 1 and CALL to 2....therefore ditching the remaining neutral?

    Newey
     
  7. Sponsored Links
  8. AndyPRK

    AndyPRK

    Joined:
    4 Jan 2009
    Messages:
    5,880
    Thanks Received:
    593
    Location:
    Herefordshire
    Country:
    United Kingdom
    You could just set your timer ? To 24hr if you have one? Save Running a new cable
     
    • Like Like x 2
  9. Taylortwocities

    Taylortwocities

    Joined:
    28 Jul 2006
    Messages:
    20,535
    Thanks Received:
    2,132
    Location:
    Oxfordshire
    Country:
    United Kingdom
    Yes, set your existing programmer to always on for heating. Then you’ll have a permanent live and neutral and switched live. The Moes will provide the timed ons and offs.
     
    • Thanks Thanks x 1
    • Like Like x 1
  10. Steve Newham

    Steve Newham

    Joined:
    2 Jun 2021
    Messages:
    6
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    All powered up perfectly thank you guys......the wifi connection instructions are pretty poor.....they recommend using the Smart Life app......doesn't appear to have smart thermostat in the list .....any suggestions
     
    • Like Like x 1
  11. Steve Newham

    Steve Newham

    Joined:
    2 Jun 2021
    Messages:
    6
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    all sorted
     
    • Thanks Thanks x 1
Loading...

Share This Page