1. Visiting from the US? Why not try DIYnot.US instead? Click here to continue to DIYnot.US.
    Dismiss Notice

Ford Focus problems

Discussion in 'Car Repairs / Maintenance' started by Didds1, 28 Jun 2011.

  1. Didds1

    Didds1

    Joined:
    28 Jun 2011
    Messages:
    5
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Warwickshire
    Country:
    United Kingdom
    Hi

    I’m having problems with my 2002 focus. The central locking has stopped working. I can’t unlock the back doors from the inside or outside. The button for the boot on the dash doesn’t work. The indicators, intermittent wipers, rear wiper, heated front and back windscreen don’t work as well.

    So far we’ve tried changing the battery in the key fob, resetting the key in the ignition, checked all fuses and relays and disconnected the Siemens box under the steering wheel. Is there anything else we could try?

    Thanks
     
  2. conorcod

    conorcod

    Joined:
    28 Jun 2011
    Messages:
    2
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Lancashire
    Country:
    United Kingdom
    try fuse 63 its behind the fuse box
     
  3. Didds1

    Didds1

    Joined:
    28 Jun 2011
    Messages:
    5
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Warwickshire
    Country:
    United Kingdom
    That was the first one we checked, it's working.
     
  4. jonnyfishing

    jonnyfishing

    Joined:
    28 Feb 2005
    Messages:
    588
    Thanks Received:
    27
    Location:
    Manchester
    Country:
    United Kingdom
    It's possible that you have more than one fault. Check for broken wires where they pass from the main body to the tailgate,also check all earth connections for good clean contact to the chassis etc.

    ;)
     
  5. Didds1

    Didds1

    Joined:
    28 Jun 2011
    Messages:
    5
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Warwickshire
    Country:
    United Kingdom
    Thanks for that. I'll mention it to my uncle next time he looks at it. I think he checked all the earths that were in easy reach.

    I've since got a haynes manual which suggests it might be something to do with GEM box which is the siemens box. When we disconnected it we only disconnected 2 plugs as that was all my uncle could see. I’ve had another look at I have 5. Is it worth disconnecting these to reset the box?
     
  6. ^neo^

    ^neo^

    Joined:
    14 Jun 2006
    Messages:
    1,707
    Thanks Received:
    43
    Location:
    Surrey
    Country:
    United Kingdom
    I think you have to disconnect everything from the locking module and leave it half hour or so before plugging it all back in
     
  7. andyjblagg

    andyjblagg

    Joined:
    7 Sep 2012
    Messages:
    3
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Yorkshire
    Country:
    United Kingdom
    did you ever solve this problem ihave the same thing going on with my 2003 ford focus apart from the central locking have no problem with that!
     
  8. Didds1

    Didds1

    Joined:
    28 Jun 2011
    Messages:
    5
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Warwickshire
    Country:
    United Kingdom
    I did get the problem solved. It was the GEM box that needed replacing.

    Unfortunately it's something that only ford can replace as they have to take the setting off the old box to put on the new one. Cost me £300 to get it repaired.
     
  9. andyjblagg

    andyjblagg

    Joined:
    7 Sep 2012
    Messages:
    3
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Yorkshire
    Country:
    United Kingdom
    thanks very much, got it sorted, got 2nd hand gem box from my local scrapyard £20 just had to reset the key which is a very simple procedure found by google search. You might want to have a word with ford and ask exactly which settings they needed to transfer! sounds like ford have done what alot of big companies are doing more and more to us all these days! thanks again appreciate the reply. ]
     
  10. Didds1

    Didds1

    Joined:
    28 Jun 2011
    Messages:
    5
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Warwickshire
    Country:
    United Kingdom
    Glad you got it sorted. I didn't phone ford first, I phoned a garage that specialised in electronics. Once I explained what was wrong they said it was a problem that only ford could fix.
     
  11. andyjblagg

    andyjblagg

    Joined:
    7 Sep 2012
    Messages:
    3
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Yorkshire
    Country:
    United Kingdom
    thanks again for your help :D
     
Loading...

Share This Page