1. Visiting from the US? Why not try DIYnot.US instead? Click here to continue to DIYnot.US.
    Dismiss Notice

No hot water when heating is on

Discussion in 'Plumbing and Central Heating' started by GaZaai, 13 Nov 2017.

  1. GaZaai

    GaZaai

    Joined:
    13 Nov 2017
    Messages:
    16
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    Hi all,

    I have a Trianco Eurostar combi 65.

    When the heating is on, I am unable to get hot water. If I set the thermostat to low temp to turn heating off I can hear the CH valve turn to hot water and it comes through.

    What’s the issue here? I am getting 230v on terminal 2 when the tap is flowing so I guess the flow valve works but maybe wired wrong?

    It’s just had a new CH valve fitted.

    Thanks :)
     
  2. Sponsored Links
  3. oilhead

    oilhead

    Joined:
    29 Nov 2009
    Messages:
    2,060
    Thanks Received:
    496
    Location:
    Shropshire
    Country:
    United Kingdom
    Get you fitter back to check his work. Have you had a complete new valve? Get him to check he has used the correct actuator. I don't think the original is available any more but the normal mid position actuator can be used but wires differently.
     
  4. GaZaai

    GaZaai

    Joined:
    13 Nov 2017
    Messages:
    16
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    The boiler was installed back in 2004 it’s never had this functioning. So wouldn’t be able to get the original fitter and yes it was a brand new valve I put on yesterday. All part numbers were same as original and wired the same as well.
     
  5. EAST61

    EAST61

    Joined:
    15 Mar 2017
    Messages:
    300
    Thanks Received:
    17
    Country:
    United Kingdom
    Well there you go.
     
  6. GaZaai

    GaZaai

    Joined:
    13 Nov 2017
    Messages:
    16
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    There you go what?

    New 3 way valve and motor, flow switch appears to work. Just wondering if anyone would know why it wouldn't work?
    What wires to check etc

    Thanks
     
  7. oilboffin

    oilboffin

    Joined:
    26 Apr 2011
    Messages:
    1,665
    Thanks Received:
    247
    Location:
    isle of Lewis
    Country:
    United Kingdom
    How can you not get hot water the valve is set to hot water as default and has to move to supply heating so if the valve fails it fails to hot water so even if you have no heating you should always have hot water.The primary duty of a combi is for hot water.Bob
     
  8. GaZaai

    GaZaai

    Joined:
    13 Nov 2017
    Messages:
    16
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    If you read my question. I HAVE hot water ONLY when the central heating is off. I have to put the thermostat down low to get hot water or wait for the house tempature to reach the thermostat temp then I’ll get hot water.

    When I put on the tap when the Thermostat is set high you don’t get any hot water through as the valve doesn’t turn automatically
     
  9. Terrywookfit

    Terrywookfit

    Joined:
    19 Jul 2007
    Messages:
    5,676
    Thanks Received:
    1,069
    Country:
    United Kingdom
    Is the flow switch operating the relay ?
     
  10. Sponsored Links
  11. GaZaai

    GaZaai

    Joined:
    13 Nov 2017
    Messages:
    16
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    Yes the relay is operating when I turn on the water
     
  12. oilhead

    oilhead

    Joined:
    29 Nov 2009
    Messages:
    2,060
    Thanks Received:
    496
    Location:
    Shropshire
    Country:
    United Kingdom
    Are you saying that since 2004 you have had this problem? If it has only appeared since you changed the valve, are you sure you have EXACTLY the same numbers? If you have used a HSA3 instead of HSA3CD, you are likely to get the problem you have.
    The default position for the valve is for hot water, and only gives heating when hot water is satisfied. Yours is wired with a feed to open the valve all the time.
     
  13. Terrywookfit

    Terrywookfit

    Joined:
    19 Jul 2007
    Messages:
    5,676
    Thanks Received:
    1,069
    Country:
    United Kingdom
    From memory there were only 2 wires. The valve was open or closed.
     
  14. Terrywookfit

    Terrywookfit

    Joined:
    19 Jul 2007
    Messages:
    5,676
    Thanks Received:
    1,069
    Country:
    United Kingdom
    Is it the variant with one or two relays. I think one was the Eco
     
  15. GaZaai

    GaZaai

    Joined:
    13 Nov 2017
    Messages:
    16
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    I have had this problem since 2004 yes. No idea why I want to fix it now lol. The old 3 way valve was leaking so it had to get changed, the part numbers are identical.

    So just to clarify the central heating works perfectly, nothing wrong with it. I only have an issue where the boiler doesn't turn to hot water when the heating is on (as in radiators are warm and thermostat is say set to 21 degrees). So if someone was to wash there hands they wouldn't get hot water if the thermostat was set high.

    Also I only have one relay on this model it is an ECO
     
  16. Terrywookfit

    Terrywookfit

    Joined:
    19 Jul 2007
    Messages:
    5,676
    Thanks Received:
    1,069
    Country:
    United Kingdom
    Flow switch operates.....mains on T2 and operates relay...M/v closes.
    SHOULD BE MAINS ON RELAY T11 & T 14 AND ALSO T21 & T24
     
  17. GaZaai

    GaZaai

    Joined:
    13 Nov 2017
    Messages:
    16
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    Flow switch operates correctly
    Mains is on T2
    Relay operates
    M/V does not close (this only seems to move when the thermostat is set to a lower setting, not related to hot water tap flow)

    The T11,T14,T21 and T21 are harder to get to so cant test them just now but I've ordered a new relay anyway to put in and see what happens without altering wiring.
     
Loading...

Share This Page