1. Visiting from the US? Why not try DIYnot.US instead? Click here to continue to DIYnot.US.
    Dismiss Notice

Scantronic 9448 replaced battery and now doesnt work

Discussion in 'Alarms, CCTV & Telephones' started by tweedy10, 29 Sep 2011.

  1. tweedy10

    tweedy10

    Joined:
    29 Sep 2011
    Messages:
    12
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Nottingham
    Country:
    United Kingdom
    Hi

    I tried to set my alarm the other day and nothing happened, someone said battery needed replacing so I removed the battery - without doing any codes or anything - just yanked it out :(

    I have replaced it with a new one and nothing happens. If I remove it, the alarm bell sounds.

    I am at a loss :( I dont have a clue what to do so any help would be appreciated. The strobe is flashing outside as if the alarm is sounding

    The backlight is lit but when I press buttons - nothing!

    Thanks
     
  2. Sponsored Links
  3. sparkymarka

    sparkymarka

    Joined:
    16 Feb 2011
    Messages:
    8,912
    Thanks Received:
    1,352
    Location:
    Sheffield
    Country:
    United Kingdom
    hi power light lit ? have had a few 9448+ panels blow the tx fuse when the battery goes faulty transformer overheating due to faulty battery check the ac tx fuse.
     
  4. tweedy10

    tweedy10

    Joined:
    29 Sep 2011
    Messages:
    12
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Nottingham
    Country:
    United Kingdom
    Hi - power light not lit either - just green glow on buttons

    Not sure how to check the fuse (non technical/electrical female :oops: )
     
  5. sparkymarka

    sparkymarka

    Joined:
    16 Feb 2011
    Messages:
    8,912
    Thanks Received:
    1,352
    Location:
    Sheffield
    Country:
    United Kingdom
    hi first thing have you got a fuse spur at the side of the alarm panel a white box with a fuse slot on it ? if so remove the fuse with a flat blade screwdriver as there is 240v ac inside the alarm panel. you will need a 1amp fast blow fuse when you open the panel you will see 3 fuses 2 are vertical 1 is horizontal the middle one is the lv ac fuse replace this fuse. you may be lucky and there may be a little clear bag inside the panel with 2 fuses inside when you open the pane,l you will hwve to enter your code to stop the alarm. any problems email me via the profile.
     
    • Thanks Thanks x 1
  6. tweedy10

    tweedy10

    Joined:
    29 Sep 2011
    Messages:
    12
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Nottingham
    Country:
    United Kingdom
    Hi

    Thanks. I do have the little box with the fuse in. I will try this tomorrow and message you if any problems. Thanks for your help :)
     
  7. sparkymarka

    sparkymarka

    Joined:
    16 Feb 2011
    Messages:
    8,912
    Thanks Received:
    1,352
    Location:
    Sheffield
    Country:
    United Kingdom
    hi hope this helps, dont leave it too long as the battery will not last too long and you may end up having to replace it again as you are probably running on battery back up only.
     
  8. tweedy10

    tweedy10

    Joined:
    29 Sep 2011
    Messages:
    12
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Nottingham
    Country:
    United Kingdom
    So the fuses inside are under the little brown covers? I will need to try and get one tomorrow.
     
  9. sparkymarka

    sparkymarka

    Joined:
    16 Feb 2011
    Messages:
    8,912
    Thanks Received:
    1,352
    Location:
    Sheffield
    Country:
    United Kingdom
    no little bag inside ???? or at side of transformer a fuse in a small round holder ???
     
  10. Sponsored Links
  11. tweedy10

    tweedy10

    Joined:
    29 Sep 2011
    Messages:
    12
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Nottingham
    Country:
    United Kingdom
    Nope no loittle bag inside and cant see anything in a holder (not sure what transformer is)

    Will battery last long? Brand new in today. Is there a way to disconnect so that battery doesnt die?
     
  12. sparkymarka

    sparkymarka

    Joined:
    16 Feb 2011
    Messages:
    8,912
    Thanks Received:
    1,352
    Location:
    Sheffield
    Country:
    United Kingdom
    hi depends on how many detectors/ keypads/ bellboxes you have on system they all have a ma rating most systems are desiged to have a 8 hour standby capacity but all depends on what you have on system.
     
  13. tweedy10

    tweedy10

    Joined:
    29 Sep 2011
    Messages:
    12
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Nottingham
    Country:
    United Kingdom
    OK thanks. Has to wait until tomorrow so fingers crossed. If battery dies, when power is back on - will it recharge battery or will I have to buy new one?
     
  14. sparkymarka

    sparkymarka

    Joined:
    16 Feb 2011
    Messages:
    8,912
    Thanks Received:
    1,352
    Location:
    Sheffield
    Country:
    United Kingdom
    depends what normally happens is eg a 2.1 ah battery will normally hold 2.1ah capacity if you run it flat it can damage the cells inside its will probably re charge but next time it may only hold 1.0 ah half the standby (4hrs) standby time in a power cut this is only an example it may even damage the battery beyound recharge or as before blow the transformer fuse or the battery fuse. sorry but it is a if or what answer.
     
  15. tweedy10

    tweedy10

    Joined:
    29 Sep 2011
    Messages:
    12
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Nottingham
    Country:
    United Kingdom
    OK Ta - will try tomorrow. Ta for your help so far :)
     
  16. sparkymarka

    sparkymarka

    Joined:
    16 Feb 2011
    Messages:
    8,912
    Thanks Received:
    1,352
    Location:
    Sheffield
    Country:
    United Kingdom
    ok any problems email me, had same problem with alarm in long eaton a few months ago as i work down ther most days.
     
  17. Alarm

    Alarm

    Joined:
    18 Oct 2010
    Messages:
    8,965
    Thanks Received:
    532
    Location:
    London
    Country:
    United Kingdom
    Touting?

    Is that allowed here?
     
Loading...

Share This Page