1. Visiting from the US? Why not try DIYnot.US instead? Click here to continue to DIYnot.US.
    Dismiss Notice

Smart Meter not connecting

Discussion in 'Electrics UK' started by craftycooky, 18 Jul 2020.

  1. craftycooky

    craftycooky

    Joined:
    19 Jun 2019
    Messages:
    56
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    Have a BG smart meter and switched to Octopus. Have been using the Smart remote unit to get meter readings for Octopus since switching a few months ago.

    Now getting a message on the remote unit that says 'connecting to smart meter' but it doesn't connect.

    Have tried to power down several times, still the same.

    The WAN led on the main unit is flashing amber, the HAN led is flashing green.

    Any ideas on how to get the remote unit working again.

    Thanks

    Dave
     
  2. Sponsored Links
  3. AndyPRK

    AndyPRK

    Joined:
    4 Jan 2009
    Messages:
    5,242
    Thanks Received:
    493
    Location:
    Herefordshire
    Country:
    United Kingdom
    This is the whole problem of gen 1 smart meters !

    The smaller company’s weren’t involved with the early development.

    Look on the ocpus website under FAQ.

    It used to say no chance of it working !
     
  4. craftycooky

    craftycooky

    Joined:
    19 Jun 2019
    Messages:
    56
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    I did see the FAQ in Octopus and understand it won't work as a smart meter.

    However the remote unit was working as a dumb unit and I have got meter readings since switching.

    I don't get why it won't now work as a dumb remote unit.

    the dumb unit is far easier than getting reading from the main units.

    Dave
     
  5. bsr

    bsr

    Joined:
    5 Aug 2008
    Messages:
    407
    Thanks Received:
    23
    Location:
    Gloucestershire
    Country:
    United Kingdom
    Call Octopus Customer Services. They can check if the IHD (remote display) is still on the HAN (local meter network) and re pair it if not.

    There is very little you can do yourself.
     
  6. craftycooky

    craftycooky

    Joined:
    19 Jun 2019
    Messages:
    56
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    Called Octopus, as its a version 1 they cant access it so cant do anything. Annoying.

    Thanks

    Dave
     
    • Like Like x 1
  7. winston1

    winston1

    Joined:
    11 Jan 2010
    Messages:
    6,185
    Thanks Received:
    471
    Location:
    London
    Country:
    United Kingdom
    Ask them to remove it and put a conventional meter in.
     
  8. bsr

    bsr

    Joined:
    5 Aug 2008
    Messages:
    407
    Thanks Received:
    23
    Location:
    Gloucestershire
    Country:
    United Kingdom
    Can you take a pic of the electricity meter or tell us the make / model?
     
  9. Sponsored Links
Loading...

Share This Page