1. Visiting from the US? Why not try DIYnot.US instead? Click here to continue to DIYnot.US.
    Dismiss Notice

Texecom Premier Elite 8XP 8 Zone - Speaker Not Working

Discussion in 'Alarms, CCTV & Telephones' started by meatalhead, 27 Jul 2021.

  1. meatalhead

    meatalhead

    Joined:
    27 Jul 2021
    Messages:
    5
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    Hello all,

    I've currently got a Texecom Premier Elite 48, I've just added a CCB-0001 with 16 ohm speaker to the network. The speaker worked for a few weeks but doesn't work at all now (chime, fire or alarm), other speakers on the system all work fine. I've replaced the speaker and there's still no sound.

    Is it possible to test if the expander has a fault before I buy a replacement expander? The zones connected to the expander all still work fine, just the speaker output is not working.

    Thanks
     
  2. Sponsored Links
  3. sparkymarka

    sparkymarka

    Joined:
    16 Feb 2011
    Messages:
    8,754
    Thanks Received:
    1,330
    Location:
    Sheffield
    Country:
    United Kingdom
    Have you made any programming changes since ? Local or by wintex ?
    If so re check what areas the speaker is assigned to on that expander
     
  4. meatalhead

    meatalhead

    Joined:
    27 Jul 2021
    Messages:
    5
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    No changes unfortunately, all my expanders are zone A
     
  5. Handymanjo

    Handymanjo

    Joined:
    2 Feb 2016
    Messages:
    1,836
    Thanks Received:
    358
    Location:
    Newark
    Country:
    United Kingdom
    Blown speaker ?
    Have you got multimeter to check speaker resistance.
     
  6. meatalhead

    meatalhead

    Joined:
    27 Jul 2021
    Messages:
    5
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    The speaker seems fine and I've swapped out for one that was working on another expander.

    Something that I can't understand, the speaker sounds when the system arms/ disarms, but nothing on chime, fire or alarm. As far as I can tell it's set up correctly in Wintex, does anyone know of an option that would mute chime, fire and alarm on one expander?

    I've also tried changing the position in the network in case that was the problem but it made no difference, I think I'll have to buy a new expander and see if that fixes it
     
  7. Sponsored Links
  8. secureiam

    secureiam

    Joined:
    20 Jun 2014
    Messages:
    5,283
    Thanks Received:
    652
    Location:
    Lancashire
    Country:
    United Kingdom
    Speaker tones
     
  9. meatalhead

    meatalhead

    Joined:
    27 Jul 2021
    Messages:
    5
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    I've just double checked speaker tones, everything's turned on. It's very odd because it's only one extension speaker that's not making all the sounds, but at the same time does make some (which is why I'm not convinced the expander is broken)
     
  10. sparkymarka

    sparkymarka

    Joined:
    16 Feb 2011
    Messages:
    8,754
    Thanks Received:
    1,330
    Location:
    Sheffield
    Country:
    United Kingdom
    Are you sure you are looking at the correct expander on wintex ?
     
  11. meatalhead

    meatalhead

    Joined:
    27 Jul 2021
    Messages:
    5
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    Problem solved! I'm not sure why but my Wintex and device were completely out of sync, I removed the saved file from Wintex and received the data from the panel on a fresh file. This let me set up the expander correctly. Thank you all for your help.
     
Loading...

Share This Page