1. Visiting from the US? Why not try DIYnot.US instead? Click here to continue to DIYnot.US.
    Dismiss Notice

Baxi eco 80 flame fault

Discussion in 'Plumbing and Central Heating' started by Eddieglmr8105, 13 Nov 2018.

  1. Eddieglmr8105

    Eddieglmr8105

    Joined:
    13 Nov 2018
    Messages:
    6
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    Hi my baxi eco 80 fires up runs for a few seconds and stops with the flame fault code. I have just changed the pump and housing as they were leaking and all was well before that any ideas?
     
  2. PrenticeBoyofDerry

    PrenticeBoyofDerry

    Joined:
    30 Jun 2009
    Messages:
    21,628
    Thanks Received:
    2,380
    Location:
    Londonderry
    Country:
    United Kingdom
    What is is the fault code being identified?
     
  3. Eddieglmr8105

    Eddieglmr8105

    Joined:
    13 Nov 2018
    Messages:
    6
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    The flame fault red led lights up.
     
  4. Eddieglmr8105

    Eddieglmr8105

    Joined:
    13 Nov 2018
    Messages:
    6
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    Does that make sense?
     
  5. PrenticeBoyofDerry

    PrenticeBoyofDerry

    Joined:
    30 Jun 2009
    Messages:
    21,628
    Thanks Received:
    2,380
    Location:
    Londonderry
    Country:
    United Kingdom
    A flame fault code is very vague and could be down to any one of a number of issues, the cheapest first fix would be the the ignition electrode but there is no guarantee that it is this. You will need GS registered engineer to do this, so is it worth calling one first for a visit, often best for someone to see first hand what is going on.
     
  6. Eddieglmr8105

    Eddieglmr8105

    Joined:
    13 Nov 2018
    Messages:
    6
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    Thanks the boiler does fire up I can see the flames inside and it goes for probably 5 to 10 seconds of burning then it shuts down with the red warning light but the pump keeps running.
     
    Last edited: 16 Nov 2018
  7. ianmcd

    ianmcd

    Joined:
    15 Aug 2010
    Messages:
    12,247
    Thanks Received:
    3,585
    Location:
    Lanarkshire
    Country:
    United Kingdom
    did you disconnect the electrical supply when working on the pump ? reversed polarity on the incoming supply will give the exact fault that you describe
     
  8. Eddieglmr8105

    Eddieglmr8105

    Joined:
    13 Nov 2018
    Messages:
    6
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    Thanks I will check
     
  9. Gasguru

    Gasguru

    Joined:
    9 Sep 2005
    Messages:
    10,184
    Thanks Received:
    2,443
    Location:
    Sussex
    Country:
    United Kingdom
    Check the white glass fibre coated cable on the RHS of the chamber is still connected to the main pcb.
     
    • Thanks Thanks x 1
  10. Eddieglmr8105

    Eddieglmr8105

    Joined:
    13 Nov 2018
    Messages:
    6
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    Gas guru thank you! That had come loose all fixed that's fantastic.
     
  11. DIYnot Local

    DIYnot Local

    Joined:
    3 Sep 2019
    Country:
    United Kingdom

    If you need to find a tradesperson to get your job done, please try our local search below, or if you are doing it yourself you can find suppliers local to you.

    Select the supplier or trade you require, enter your location to begin your search.


    Are you a trade or supplier? You can create your listing free at DIYnot Local

     
Loading...

Share This Page