1. Visiting from the US? Why not try DIYnot.US instead? Click here to continue to DIYnot.US.
    Dismiss Notice

Texe 48 Digicom outputs

Discussion in 'Alarms, CCTV & Telephones' started by PASUK, 8 Apr 2019.

  1. PASUK

    PASUK

    Joined:
    13 Feb 2014
    Messages:
    106
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Buckinghamshire
    Country:
    United Kingdom
    Hi

    I'm having a bit of a head scratching moment on something that seems v simple yet I can't seem to figure out.

    I'm attempting to use an arduino device with SIM card to shoot off SMS msgs when a digicom output triggers.

    Digicom 1: is set to output group Area and 00 - Alarm
    Digicom 2: is set to output group System and 01 - Mains Power Off

    I then tested the outputs under eng utilities triggering Digicom 1 on and then off, same again for #2. Under test these worked fine and I received the sms msg.

    I thought it was all working until a user accidentally triggered the alarm a while after but no SMS was received. I went and switched off mains power to see what would happen and again no SMS.

    I redid the eng utility test on the digicom outputs and these work perfectly under test.

    I can't figure out why it works on test but doesn't trigger the SMS when it really needs to.

    Am I missing some other programming on the system to make it work?

    I'm on v2.11 (until I buy a flasher unit!)

    Thanks
     
  2. Sponsored Links
  3. sparkymarka

    sparkymarka

    Joined:
    16 Feb 2011
    Messages:
    8,803
    Thanks Received:
    1,341
    Location:
    Sheffield
    Country:
    United Kingdom
    Have you wired to panel output ? Not digi outputs
     
  4. PASUK

    PASUK

    Joined:
    13 Feb 2014
    Messages:
    106
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Buckinghamshire
    Country:
    United Kingdom
    Let me give that a go... brb
     
  5. sparkymarka

    sparkymarka

    Joined:
    16 Feb 2011
    Messages:
    8,803
    Thanks Received:
    1,341
    Location:
    Sheffield
    Country:
    United Kingdom
    Copy all your settings to panel outputs ....digi settings are what the comm2400 use
     
  6. PASUK

    PASUK

    Joined:
    13 Feb 2014
    Messages:
    106
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Buckinghamshire
    Country:
    United Kingdom
    oh I didn't know that!
    So i've wired in the trigger wires to OP1 and 2 but the tests under eng utilities are now not working either.
    Looking a the manual it seems the two panel outputs available to me (Elite 48 panel) are -ve switched, perhaps my device needs to work on a +ve switch.
     
  7. sparkymarka

    sparkymarka

    Joined:
    16 Feb 2011
    Messages:
    8,803
    Thanks Received:
    1,341
    Location:
    Sheffield
    Country:
    United Kingdom
    Post picture of pcb ....is it a 48 metal or 48w?
     
  8. PASUK

    PASUK

    Joined:
    13 Feb 2014
    Messages:
    106
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Buckinghamshire
    Country:
    United Kingdom
    48metal
    Not wireless
    If you need that photo you'll need to give me a little while
     
  9. Sponsored Links
  10. sparkymarka

    sparkymarka

    Joined:
    16 Feb 2011
    Messages:
    8,803
    Thanks Received:
    1,341
    Location:
    Sheffield
    Country:
    United Kingdom
    C18A5445-F731-44E6-90F6-18D864EAB788.png Which bit have you used ? Panel outputs ( op 1 ,2 )
    Digi outputs ( which are the set of connections on the board ) which you can use
    Or digi channels ? This is for the comm2400 ( easy to program this by mistake to find the above (outputs don’t work )
     
  11. sparkymarka

    sparkymarka

    Joined:
    16 Feb 2011
    Messages:
    8,803
    Thanks Received:
    1,341
    Location:
    Sheffield
    Country:
    United Kingdom
    Just reading further on your post eg mains fail ...what’s the mains fail delay set at ? As if there is a delay set it won’t trigger until timer runs out )
     
    • Thanks Thanks x 1
  12. PASUK

    PASUK

    Joined:
    13 Feb 2014
    Messages:
    106
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Buckinghamshire
    Country:
    United Kingdom
    ok let me try to find my USB cable, connect up and take a download and see.
     
  13. PASUK

    PASUK

    Joined:
    13 Feb 2014
    Messages:
    106
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Buckinghamshire
    Country:
    United Kingdom
    Hi
    Screenshot of Outputs config.
    I just looked up the global system timer for AC Off Delay and it is set to 5mins! That may explain that!
    Let me hook the wires back up to the digi outs, and set AC mains delay to 0 min and test it out.
     

    Attached Files:

  14. PASUK

    PASUK

    Joined:
    13 Feb 2014
    Messages:
    106
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Buckinghamshire
    Country:
    United Kingdom
    Bingo! @sparkymarka you are spot on. It was the AC mains delay!
    I've just also learnt that Wintex diagnostics shows you whats going on with this too.
    Capture1.PNG Capture2.PNG
    So I don't want to do a live test on the digi1 trigger at this time at night.
    I may do that test another time!
     
  15. PASUK

    PASUK

    Joined:
    13 Feb 2014
    Messages:
    106
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Buckinghamshire
    Country:
    United Kingdom
    ok digi 1 works too.
    I was hoping to go one step further than my original post and delay the external bell by 1 minute on alarm condition too but while still having the internal speaker sound instantly and trigger the SMS notification. The household are often forgetting they have part set the house and keep triggering it off in the morning.

    I thought I could do this under Global Options > Timers > Global Bell Delay but I didn't realise this would not only delay the bell box but also delay the internal speaker and keypad from sounding/displaying alerts. However the digitcom did fire instantly.

    Would anyone know the exact behavior of setting 'Part Bell Delay for Area' under Area Programming > Timers.
    I don't want to do excessive bell tests but perhaps Part Bell might mean the bell box sounder only is delayed?

    Thanks again
     
  16. DIYnot Local

    DIYnot Local

    Joined:
    3 Sep 2019
    Country:
    United Kingdom

    If you need to find a tradesperson to get your job done, please try our local search below, or if you are doing it yourself you can find suppliers local to you.

    Select the supplier or trade you require, enter your location to begin your search.


    Are you a trade or supplier? You can create your listing free at DIYnot Local

     
Loading...

Share This Page