1. Visiting from the US? Why not try DIYnot.US instead? Click here to continue to DIYnot.US.
    Dismiss Notice

Galaxy 2-12 reset - what about my wireless zones?

Discussion in 'Alarms, CCTV & Telephones' started by nadimaj, 17 Mar 2016.

  1. nadimaj

    nadimaj

    Joined:
    27 Dec 2011
    Messages:
    32
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Essex
    Country:
    United Kingdom
    Hi folks,

    Just moved into a new home where we've inherited an unmonitored ADT fitted Galaxy 2-12. Upon setting the alarm we are met with a "comms failure" failure message, which we must bypass before being able to set the alarm.

    I have no engineers code, so looks like my only choice is to reset all. However, to my annoyance, I've discovered that all 8 sensors in the home are wireless! and I have a wireless receiver of some sort that hooks into the 2-12's PCB. If I perform a reset, is there much programming to do with the wireless receiver, or is the wireless receiver simply detected as an add on with it's own set of settings? i.e. Do the sensor RF pairings remain intact or are they also lost after the reset?

    Thanks
     
    Last edited: 17 Mar 2016
  2. Sponsored Links
  3. GalaxyGuy

    GalaxyGuy

    Joined:
    7 Jan 2014
    Messages:
    774
    Thanks Received:
    127
    Location:
    Fife
    Country:
    United Kingdom
    The reset procedure on the G2 only resets the engineer and master user code. All settings with the exception of the time and date remain. If you have a comm's failure, then it's likely that you will need to remove the ADT phone numbers and account number from programming, as these will be the reason for the fail.
     
  4. M1Chanical

    M1Chanical

    Joined:
    15 Jun 2014
    Messages:
    138
    Thanks Received:
    10
    Location:
    Leicester
    Country:
    United Kingdom
    You shouldn't be looking to default the whole system.

    You only want to default the engineer code/ Manager code. As far as I'm aware the only way to default the entire G2 panel is via the engineer menu. Once the codes have been defaulted you can disable the relevant comms programming.

    I know ADT have there own galaxy firmware/ version. I don't know if this prevents you defaulting the codes. I know they like to lock down their equipment to make them more awkward to take over etc. Mabey someone can confirm this
     
  5. Budnzeus

    Budnzeus

    Joined:
    27 Dec 2015
    Messages:
    104
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    Make sure you check if your outside bell box is live bud
     
  6. nadimaj

    nadimaj

    Joined:
    27 Dec 2011
    Messages:
    32
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Essex
    Country:
    United Kingdom
    Thanks guys, you were right, the reset resolved my issues. Budnzeus, my bell does appear to be broken, what made you ask that?
     
  7. sparkymarka

    sparkymarka

    Joined:
    16 Feb 2011
    Messages:
    8,316
    Thanks Received:
    1,266
    Location:
    Sheffield
    Country:
    United Kingdom
    Because it's a typical ADT throw it in system ..... No skill required to install it ...no external bell just an internal sounder if your lucky !
     
  8. Budnzeus

    Budnzeus

    Joined:
    27 Dec 2015
    Messages:
    104
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    My sisters bought a house that had an adt alarm in it. Turns out the previous owners only leased the alarm and didn't own the panel, keypad or bell, I had to install her a new alarm after they came and removed the old one. Was a while ago but it runs in my mind they wanted something like £150 a year for it. I fitted a new panel and bell in for less than that!
     
  9. DIYnot Local

    DIYnot Local

    Joined:
    3 Sep 2019
    Country:
    United Kingdom

    If you need to find a tradesperson to get your job done, please try our local search below, or if you are doing it yourself you can find suppliers local to you.

    Select the supplier or trade you require, enter your location to begin your search.


    Are you a trade or supplier? You can create your listing free at DIYnot Local

     
  10. Sponsored Links
Loading...

Share This Page