1. Visiting from the US? Why not try DIYnot.US instead? Click here to continue to DIYnot.US.
    Dismiss Notice

My Triton Electric Shower cuts off approx 5 minutes run time COLD or Hot

Discussion in 'Plumbing and Central Heating' started by DIWHY, 8 Jul 2021.

  1. DIWHY

    DIWHY

    Joined:
    1 May 2005
    Messages:
    80
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Lancashire
    Country:
    United Kingdom
    Please help me its doing my head in.
    Everyone just assumes HOT overheat trip out with thermo BUT NOT
    It trips out when set JUST just running COLD approx 5 minutes every time
    Tested it all afternoon running JUST COLD trying to flush (hopefully Woefully) and it still stops running approx 5 mins in.
    ALL electrics are live and connected
    WHAT is it thinking inside ?
    Thanks for all.
     
  2. Sponsored Links
  3. just pumps

    just pumps

    Joined:
    24 May 2016
    Messages:
    2,984
    Thanks Received:
    507
    Country:
    United Kingdom
    Something in the box is overheating and shutting down.
     
  4. terryplumb

    terryplumb

    Joined:
    8 May 2017
    Messages:
    6,164
    Thanks Received:
    1,278
    Country:
    United Kingdom
    What model of Triton shower do you have ? When it cuts out ,does it start up again after a while ?
     
  5. DIWHY

    DIWHY

    Joined:
    1 May 2005
    Messages:
    80
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Lancashire
    Country:
    United Kingdom
    Thanks Guys

    Hi JPumps What is overheating when its set to run on only Cold setting. My mains water is brass monkeys no chance of any heat there.

    Hi TPlumb Model is Triton Seville it will restart after just a few minutes. I've just had it running for 10 minutes but then cut, so annoying.
     
  6. CBW

    CBW

    Joined:
    26 Sep 2019
    Messages:
    9,060
    Thanks Received:
    2,422
    Location:
    North
    Country:
    United Kingdom
    By itself or manual intervention?
     
  7. just pumps

    just pumps

    Joined:
    24 May 2016
    Messages:
    2,984
    Thanks Received:
    507
    Country:
    United Kingdom
    But current from the supply is passing through the shower. Have you heard of showerdoc.com or contacted them, they are good for advice and parts.
     
    • Like Like x 1
  8. DIWHY

    DIWHY

    Joined:
    1 May 2005
    Messages:
    80
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Lancashire
    Country:
    United Kingdom
    Hi Guys ,

    CBW I restart myself. I switch off and isolate as I'm not sure what is tripping and would be still active. Then restart from fresh.

    JPumps see what you mean malfunctioning electrical heat, yes I'll try showerdoc.com Thanks
     
  9. CBW

    CBW

    Joined:
    26 Sep 2019
    Messages:
    9,060
    Thanks Received:
    2,422
    Location:
    North
    Country:
    United Kingdom
    Tripping? Does it trip the mcb on the consumer unit, or is it just cutting out? If the latter then it could be voltage or solenoid related.
     
  10. Sponsored Links
  11. ianmcd

    ianmcd

    Joined:
    15 Aug 2010
    Messages:
    23,511
    Thanks Received:
    9,711
    Location:
    Lanarkshire
    Country:
    United Kingdom
    check your pull cord switch , it is common for the terminals to slacken off and Arc when in use, this would cause heat whether shower was hot or cold
     
    • Thanks Thanks x 1
  12. DIWHY

    DIWHY

    Joined:
    1 May 2005
    Messages:
    80
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Lancashire
    Country:
    United Kingdom
    CBW No actual trip MCB its still set, all led red lights on pull switch and unit stay alight the water flow just stops

    Ian Pull cord switch looks and feel ok

    I just think it very odd that the water cuts off when even just on Cold setting it runs now 5 to 10 minutes and then trips
     
  13. CBW

    CBW

    Joined:
    26 Sep 2019
    Messages:
    9,060
    Thanks Received:
    2,422
    Location:
    North
    Country:
    United Kingdom
    Could be solenoid failing
     
    • Like Like x 1
  14. ianmcd

    ianmcd

    Joined:
    15 Aug 2010
    Messages:
    23,511
    Thanks Received:
    9,711
    Location:
    Lanarkshire
    Country:
    United Kingdom
    it still uses electricity even when only running cold water, not as much as when hot but it still uses it
     
    • Like Like x 1
  15. ianmcd

    ianmcd

    Joined:
    15 Aug 2010
    Messages:
    23,511
    Thanks Received:
    9,711
    Location:
    Lanarkshire
    Country:
    United Kingdom
    Stop saying that it "Trips" that means something completely different, it merely stops
     
    • Like Like x 2
  16. Alec_t

    Alec_t

    Joined:
    18 Mar 2017
    Messages:
    758
    Thanks Received:
    132
    Location:
    Wales
    Country:
    United Kingdom
    Could low water-pressure, or a faulty water-pressure sensor, be the cause?
     
  17. jeff the gasman

    jeff the gasman

    Joined:
    8 Dec 2007
    Messages:
    13,752
    Thanks Received:
    5,070
    Location:
    Cheshire
    Country:
    United Kingdom
    As @CBW stated. Solenoid going open circuit.
     
    • Thanks Thanks x 1
Loading...

Share This Page