1. Visiting from the US? Why not try DIYnot.US instead? Click here to continue to DIYnot.US.
    Dismiss Notice

Optima g3 tamper loop out advice

Discussion in 'Alarms, CCTV & Telephones' started by Leejak, 24 Nov 2017.

  1. Leejak

    Leejak

    Joined:
    20 Oct 2016
    Messages:
    13
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    We have a accenta /optima alarm. The tamper kept going off. We have removed the wires for the bell box tamper and put a loop in. The alarm seems to be functioning ok but the leds on the bell box are not flashing. So from the outside looks like its not working.
    Queation is...can i leave the t and a wires to the bell box in AND loop out the T and a as well?
     
  2. Sponsored Links
  3. Handymanjo

    Handymanjo

    Joined:
    2 Feb 2016
    Messages:
    1,933
    Thanks Received:
    373
    Location:
    Newark
    Country:
    United Kingdom
    Yes
    Are you sure it's the bell box causing the tamper fault ?
    Is the global tamper circuit wired in the panel or linked out ?
     
    • Thanks Thanks x 1
  4. Leejak

    Leejak

    Joined:
    20 Oct 2016
    Messages:
    13
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    Not quite sure what u mean by global tamper circuit. Looking at the board there is a tamper for the panic button. A tamper for the sensors. And a tamper for the bell box. The tamper for sensors is looped out so doesnt look like that has been connected.
    The t and a removed from the panel are for the bell box.
     
  5. Handymanjo

    Handymanjo

    Joined:
    2 Feb 2016
    Messages:
    1,933
    Thanks Received:
    373
    Location:
    Newark
    Country:
    United Kingdom
    Is there a tamper link in tamper on left-hand side J5 terminals ?
    If all your tamper circuits and bell tamper are linked out then it could be control panel lid cover?
    How old is the battery ? Faulty battery could cause tamper fault ?
     
    • Thanks Thanks x 1
  6. Sponsored Links
  7. Leejak

    Leejak

    Joined:
    20 Oct 2016
    Messages:
    13
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    There is a tamper at j5 but this is for remote keypad. The tamper on this is not linked out.
    Battery has never worked in it.
    Bell box cover was removed in summer for painting. Was ok for a while.
    Think damp or back plate tamper is at fault.
    Just need to know if i can connect the t and a wires that i have disconnected and also loop out the tamper. Just want led on bell box to work until weather better then can investigate bell box for tamper spring issues, loose wires and damp issues.
     
  8. Handymanjo

    Handymanjo

    Joined:
    2 Feb 2016
    Messages:
    1,933
    Thanks Received:
    373
    Location:
    Newark
    Country:
    United Kingdom
    Connect the bell box back onto the pub and put wire link between A & T that will link out tamper for bell box
     
    • Thanks Thanks x 1
  9. Leejak

    Leejak

    Joined:
    20 Oct 2016
    Messages:
    13
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    Thank you for your time!
     
  10. Leejak

    Leejak

    Joined:
    20 Oct 2016
    Messages:
    13
    Thanks Received:
    0
    Country:
    United Kingdom
    This has been working fine but now the leds on the bell box have suddenly stopped working. Checked the loop out wiring...all seems ok.
    Any other ideas guys????
     
  11. DIYnot Local

    DIYnot Local

    Joined:
    3 Sep 2019
    Country:
    United Kingdom

    If you need to find a tradesperson to get your job done, please try our local search below, or if you are doing it yourself you can find suppliers local to you.

    Select the supplier or trade you require, enter your location to begin your search.


    Are you a trade or supplier? You can create your listing free at DIYnot Local

     
Loading...

Share This Page