1. Visiting from the US? Why not try DIYnot.US instead? Click here to continue to DIYnot.US.
    Dismiss Notice

ADT Galaxy Upgrade - looking for suggestions

Discussion in 'Alarms, CCTV & Telephones' started by gingerangles, 11 Jan 2020.

  1. gingerangles

    gingerangles

    Joined:
    11 Jan 2020
    Messages:
    100
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    Yeah cant get a fixed IP as I only have a 'residential' service. Are you saying I can 'selfmon' by paying them for there service to allow me to get alerts but I wont be able to use the GX control app from honeywell... or will selfmon allow me to use it?
     
  2. GalaxyGuy

    GalaxyGuy

    Joined:
    7 Jan 2014
    Messages:
    671
    Thanks Received:
    115
    Location:
    Fife
    Country:
    United Kingdom
    You can use SelfMon for push notifications and ddns and line checking and it will only cost £1 month. You can also use the Selfmon ddns to connect to your panel using the Galaxy GX or Selfmon app.
     
  3. gingerangles

    gingerangles

    Joined:
    11 Jan 2020
    Messages:
    100
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    Thanks GalaxyGuy... what modules do I need to make sure the panel has... is there a ethernet or wireless module or is it onboard?
     
  4. GalaxyGuy

    GalaxyGuy

    Joined:
    7 Jan 2014
    Messages:
    671
    Thanks Received:
    115
    Location:
    Fife
    Country:
    United Kingdom
    The A083-00-02 Ethernet module.
     
  5. gingerangles

    gingerangles

    Joined:
    11 Jan 2020
    Messages:
    100
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    Found a 50+ unit on ebay… no reason not to go for the 50 is there?
     
  6. GalaxyGuy

    GalaxyGuy

    Joined:
    7 Jan 2014
    Messages:
    671
    Thanks Received:
    115
    Location:
    Fife
    Country:
    United Kingdom
    That unit at £60 was a bargain.
     
  7. gingerangles

    gingerangles

    Joined:
    11 Jan 2020
    Messages:
    100
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    Cheers buddy! That's what I thought... he was a bit vague regarding condition but you've got to be in it to win it lol
    Looking forward to getting my hands on it.
    Is there a best way to take the old unit out? If I pull the mains then disconnect the battery will it not sound?
     
  8. GalaxyGuy

    GalaxyGuy

    Joined:
    7 Jan 2014
    Messages:
    671
    Thanks Received:
    115
    Location:
    Fife
    Country:
    United Kingdom
    Take the panel battery leads and using a two terminal block, connect the battery leads to 0v and +12V (this is the SAB hold off) on the cable powering the external siren. You can then use the battery to stop the external siren sounding while you disconnect all other connections and swap the panel over.

    Other than that, if you have ladders, you can open the external siren (wear earplugs) and remove SAB battery jumpers, then swap everything over before powering back up.
     
  9. Sponsored Links
  10. gingerangles

    gingerangles

    Joined:
    11 Jan 2020
    Messages:
    100
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    So connect the battery power to these wires currently connected to SAB Hold? Screenshot_20200118-221426_Gallery.jpg
     
  11. GalaxyGuy

    GalaxyGuy

    Joined:
    7 Jan 2014
    Messages:
    671
    Thanks Received:
    115
    Location:
    Fife
    Country:
    United Kingdom
    Yes, remove the black and red going to the Bell and connect to the battery leads using a small 5a terminal block. Then connect to the battery. The siren will sound while doing this but at least when connected to the battery, it will silence.
     
  12. gingerangles

    gingerangles

    Joined:
    11 Jan 2020
    Messages:
    100
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    Sound... Presumably this wants to be the 1st thing done to prevent it going off while everything else is disconnected? Will the new panel put power through the SAB Hold by default when powered up before being programmed?
     
  13. GalaxyGuy

    GalaxyGuy

    Joined:
    7 Jan 2014
    Messages:
    671
    Thanks Received:
    115
    Location:
    Fife
    Country:
    United Kingdom
    Yes to both questions.
     
    • Thanks Thanks x 1
  14. gingerangles

    gingerangles

    Joined:
    11 Jan 2020
    Messages:
    100
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    Another quick Q (sorry)… connections 1 and 2 on the board are labelled 'E/T' and 'front door'...
    As far as I can figure 'front door' is the magnetic contact on the front door … go figure
    What is 'E/T'??? The doorbell sounds through the alarm's speakers... Is it that? ‍♂️
     
  15. sparkymarka

    sparkymarka

    Joined:
    16 Feb 2011
    Messages:
    7,677
    Thanks Received:
    1,177
    Location:
    Sheffield
    Country:
    United Kingdom
    Yes ....exit terminate button
     
    • Like Like x 1
  16. gingerangles

    gingerangles

    Joined:
    11 Jan 2020
    Messages:
    100
    Thanks Received:
    1
    Country:
    United Kingdom
    Thanks sparkymarka
     
Sponsored Links
Loading...

Share This Page